БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА при поръчка над 120лв.
Господин Тамян Лечебни свойства Главоболие. Из „Как са се лекували хората?“

Главоболие. Из „Как са се лекували хората?“

Главоболие

Алтернативната медицина винаги е за предпочитане пред хапчетата със съмнителен произход и действие върху човешкото тяло. А билките винаги са били и ще бъдат в основата на всички лекове и терапии. Ето защо решихме да споделим тайните на билколечението в поредицата ни „Как са се лекували хората?“.

Изпадали ли сте в ситуация на непрекъснато главоболие? Било то от напрежение, стрес, пренатоварване или мигрена, на никой не му е приятно да усеща пронизваща болка в главата си. В такива моменти не можеш да се концентрираш в нищо друго, освен в неприятното усещане и стремежа за притъпяване на дискомфорта.

А ако има начин да се чувстате страхотно, без да приемате количества хапчета против главоболие, бихте ли опитали?

Как хората са лекували Главоболие?

Взимат се едно коренче от иглика, 5-6 шишарки хмел, един корен дилянка (валериана), 1-2 връхчета комунига и един стрък коприва. Всичките тези билки се варят в един литър вода 15 минути. Прецежда се и се пие по една винена чаша сутрин, обед и вечер преди ядене.

Игликата е многогодишно тревисто растение, срещащо се в гори, храсталаци и горски поляни във всички планински области в България. Ако държите сами да си го подсигурите, то е добре да знаете няколко неща. Корените и коренището му се изкопават през есента, а цветовете се събират в началото на цъфтежа, от началото на март до юли.

Корените на игликата се използват против камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур. Чаят от цветовете на игликата се използва за кръвопречистване, тъй като отлично се справя с отровните вещества в организма, които водят до подагра и ревматизъм. Освен това той укрепва сърдечния мускул и нервите, действа при мигрена, невралгия и безсъние.

Хмелът е многогодишен храст с дребни жълтозелени цветове, образуващи шишарковидни съцветия. Плодът е сиво орехче. Цъфти от март до август.

Шишарките на хмела имат успокояшащо действие като се използват при главоболие, нервна възбуда, полова възбуда и безсъние. Отличен помощник са при възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища, за повишаване на апетита и против болки в корема, вследствие от менструация.

ВНИМАНИЕ: Употебата в големи количества е опасно – има възможност от натравяне!

Дилянката или т.н. Валериана е добре позната като успокоително средство, но тя е изключително полезна при раздразнение на гръбначния мозък, при сърдечни заболявания, стомашни болести, ипохондрия, епилепсия и други.

Комунигата е двугодишно тревисто растение с дребни и рехави гроздовидни съхветия и плодове, приличащи на голи бобчета. Използва се като ефикасно средство против безсъние, болести на дихателните органи и успокояване на нервната система.

Всички знаем как изглежда копривата, а сме сигурни, че и повечето от нас са усещали изпепеляващия й допир. Въпреки това, тя е изключително полезна за пречистване на кръвта, против обриви по кожата, болки в черния дроб и жлъчката, против жълтеница и хемероиди. Използва се локално против косопад и пърхут и като цяло за подхранване на косата.

Реклама

Хареса ли Ви статията? Оставете Вашия коментар :)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може би ще сме полезни и с това...

10 най-добри етерични масла срещу кашлица10 най-добри етерични масла срещу кашлица

Има много причини за кашлица, включително настинка, грип или инфекция. Етеричните масла могат да помогнат за успокояване на гърлото.

паник атака

Паник атака – отървете се чрез ароматерапияПаник атака – отървете се чрез ароматерапия

Все по-често се срещат хора, страдащи от паник атака, което определя това психическо състояние като болестта на 21-ви век. Как да се справим?

error: Content is protected !!