БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА при поръчка над 120лв.
Господин Тамян Опознай, за да обикнеш Защо да използваме етерични масла?

Защо да използваме етерични масла?

етерични масла

Използвали ли сте някога етерични масла? Оказват ли наистина положително въздействие върху Вашето здраве и благосъстояние?

Напоследък етеричните масла отново оживяват, използвайки ги предимно като натурално средство срещу редица заболявания, справяне с безсънието, проблеми със стреса и при пренатоварване, като последното е често срещано в това забързано ежедневие.

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла са основно растителни екстракти. Те се произвеждат чрез дестилиране с пара или студено пресоване на различни части от дадено растение като семена, цветя, плодове, листа, стъбла и корени.

В повечето случаи са необходими няколко килограма растение, за производството на една бутилка етерично масло. Например за 1кг. етерично масло от Лавандула са нужни 220кг. цвят от растението.

Какво е ароматерапия?

Ароматерапията е практиката на използване на етеричните масла за терапевтична ползва. Датира от хилядолетия, когато древните египтяни за първи път са изгаряли тамян от ароматни дървета, билки и подправки. Днес практиката се превърна в глобален бизнес за 12 милиарда долара.

При вдишване на етерични масла, ароматните молекули преминават от обонятелните нерви директно към мозъка и особено въздействат върху амигдалата, емоционалният център на мозъка. Знаeте ли какво всъщност е амигдала?

Представете си следната ситуация: действието се развива в края на м. Май, нямате проблеми, нито здравословни, нито финансови, нито неразбирателства с хората около Вас. Навън е топло, но не горещо, птичките пеят, носи се аромат на току що цъфнали дръвчета и цветя, а Вие се разхождате ( с домашния си любимец примерно) и се наслаждавате на свободното си време, като осъзнавате колко хубав може да е животът, именно в простите неща. Чудесно! Изведнъж обаче стигате до място, на което сте били с любим човек преди време, който вече не е до Вас. Как ще се почувствате? Сякаш някой е натиснал някакво копче в мозъка Ви и рязко е променил емоциите Ви. Това всъщност си има научно обяснение.

амигдалаСъществува специална част от мозъка, която експертите смятат, че показва колко всъщност са заплетени емоциите ни. Важните събития обикновено имат емоционален характер. Амигдалата е центърът за наблюдение в мозъка – участва в разпознаването на гневно лице и враждебен език, свети като сигнална лампа в досег до опасност като бръмчене на пчела или представлява способността устата ни да се напълни със слюнка, докато гледаме снимка на любимата ни храна, защото знаем точно какъв вкус има тя.

В този смисъл, дифузирайки етерични масла, ние идентифицираме миризмата и в някои случаи имаме емоционална реакция към нея. Ето защо, психологическите реакции към eтеричните масла са склонни да бъдат субективни, тъй като ароматите могат да означават различни неща за различните хора.

Как действат етеричните масла?

ароматерапияЧрез ароматерапевтичните масажи, кожата ни абсорбира етерични масла. Чудили ли сте се, как така всеки път след професионален масаж изпитвате такова спокойствие и буквално „размазващ ефект“? Често масажистите добавят по няколко капки етерични масла към базовото масло, с което доставят истинска релаксация и наслада на сетивата ни.

Знаете ли, че за 22 секунди молекулите на етеричните масла достигат до мозъка ни, след 2 минути могат да бъдат открити в кръвната ни система, а след 20 минути те вече засягат всяка клетка в нашето тяло? Невероятно! Но това предполага изключително внимание при използването им.

Как да използваме безопасно етеричните масла?

За съжаление, няма правителствена агенция, която да предоставя система за класифициране или сертифициране на етерични масла, затова качеството варира значително – от чист клас терапевтични етерични масла до такива, разредени с по-евтини съставки.

Ето няколко съвета, които да Ви помогнат при закупуване на етерични масла:

 • Погледнете етикета: Задължително трябва да включва латинското наименование на растението и страната, в която растението е отгледано.
 • Изберете стъклени бутилки с тъмен цвят: Чистите етерични масла са силно концентрирани, което може да доведе до разграждане на пластмасови бутилки с течение на времето.
 • Сравнете цените: Цените на етеричните масла варират в зависимост от това как са произведени. Вече споменахме за огромното количество, необходимо за производството на една бутилка етерично масло. Мислите ли, че най-ниската цена е обвързана с доброто качество?

Етеричните масла са безопасни, ако се използват правилно. Най-безопасните начини за това включват:

 • Аксесоари за ароматерапия: Колиета, гривни и ключодържатели, изработени от абсорбиращи материали, върху които нанасяте етерични масла и ги подушвате през целия ден.
 • Локална употреба: Винаги нанасяйте етеричното масло разредено с базово такова като фракционирано кокосово масло, жожоба или зехтин, защото може да се наблюдава алергична реакция, тъй като етеричните масла са високо концентрирани. Нанасянето на масла върху стъпалата, китките, шията и зад ухото обикновено дава по-добри резултати при повечето хора.
 • Дифузер: Това са малки домакински уреди, които създават ароматизирани пари. Бъдете внимателни при дифузирането в домакинство с множество членове, тъй като може да засегне хората по различен начин.
 • Арома пръчки: Пластмасови пръчки, които имат абсорбиращ фитил, който попива етерично масло.
 • Арома вани: Чудесен начин за справяне със стреса и пренатоварването, НО когато използвате етерични масла във ваната, първо ги смесете с базово масло, тъй като етерично масло и вода не се смесват.

За какво са полезни етеричните масла?

Има десетки етерични масла с различни аромати и ползи. Кои етерични масла са най-добри, зависи от симптомите, които искате да облекчите, или от ароматите, които предпочитате. Наблюдават се обаче някои тенденции, при които маслата са най-полезни:

 • Масло от лавандула: Често се използва за облекчаване на стрес и тревожност и за насърчаване на добрия сън.
 • Масло от чаено дърво: Това етерично масло е използвано от австралийските аборигени за заздравяване на рани. Днес то често се използва за справяне с акне, болки в мускулите от пренатоварване и при ухапвания от насекоми.
 • Масло от мента: Използва се като превенция на настинка и грип, облекчава главоболие и напрежение, стимулира енергията в тялото ни.
 • Лимоново масло: Много хора намират цитрусовия аромат на етеричното масло от лимон за подсилване на настроението. Често се използва и в домашно приготвени почистващи продукти.
 • Масло от розмарин: Използва се в домашно приготвени маски за лице и коса, успокоява раздразнена кожа и облекчава болки в ставите.

Етеричните масла могат да приповдигнат настроението Ви, както и да облекчат различни симптоми. Със сигурност контролират стреса и използвайки ги правилно, може да промените живота си. Готови ли сте да опитате?

Реклама

Хареса ли Ви статията? Оставете Вашия коментар :)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може би ще сме полезни и с това...

CPTG – Сертифициран чист тестван класCPTG – Сертифициран чист тестван клас

Всяка партида етерични масла doTERRA преминава през множество строги тестове, за да се гарантира, че вие ​​и вашето семейство получавате само най-чистите, мощни и ефективни масла на земята.

Етерично масло от Тамян doTERRA – Оман, Сомалия и ЕтиопияЕтерично масло от Тамян doTERRA – Оман, Сомалия и Етиопия

Тамянът е ценена търговска стока от древни времена от египтяните, асирийците, персите, македонците и кушитите. Тези скъпоценни смоли олицетворяват един от световните търговски пътища.

Етерично масло от Дамаска Роза – БългарияЕтерично масло от Дамаска Роза – България

Сред символите на България е Дамаската роза. Тя се отглежда и култивира от векове. От нея, чрез дестилация и други процеси, се получава розово масло, намиращо широко приложение във фармацията

error: Content is protected !!