БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА при поръчка над 120лв.
Господин Тамян Лечебни свойства,Спокойствие и мотивация Как да изберем подходящ дифузер за етерични масла?

Как да изберем подходящ дифузер за етерични масла?

дифузер

Етеричните масла са растителни екстракти, които имат релаксиращи, пречистващи и ободряващи свойства. Те се използват за подпомагане на храносмилането, подобряват фокуса и повишават имунитета, като лекуват определени кожни заболявания и много други. Има специално създадено устройство, т.н. дифузер, който разпространява аромата на етеричните масла във въздуха, за да може при вдишване максимално да се насладиш на ползите и благоуханието им.

И тъй като все повече хора започват да осъзнават ползите за здравето от използването на етерични масла, следователно и интереса към дифузерите значително се увеличава в последните години. За да купиш такъв обаче, има някои неща, които трябва да знаеш.

Какви са видовете дифузери?

Преди да се запътиш към магазина, за да закупиш дифузер или да поръчаш един онлайн, първо трябва да решиш какъв точно искаш. Да претеглиш везната и да вземеш решение. Те се предлагат в различни видове в зависимост от това как разграждат етеричните масла.

Ултразвуков дифузер
дифузер

Този вид дифузер работи без нагряване, но се използва чрез смесване на вода и няколко капки етерично масло. Чрез ултразвуковия диск, маслото се превръща в много фини частици, които чрез отделяната пара насищат, пречистват и овлажняват въздуха.

Използването на такъв вид дифузер допринася за по-здравословна среда. Насърчава пълноценния сън, балансира емоциите, прочиства от прах и микроби. Повишава имунитета и подобрява концентрацията, като облекчава депресивни и тревожни състояния.

Единственият недостатък на ултразвуковите дифузери е, че в сравнение с други, те не разпръскват голямо количество етерично масло, тъй като до голяма степен е било разредено с вода. Въпреки това, този вид дифузер е най-често срещания на пазара и един от най-предпочитаните.

Топлинен дифузер
дифузер

Много често може да срещнеш в магазин за домашни потреби такъв вид дифузер. Обикновено са изработени от керамика, а в основата си имат малко контейнерче, в което може да поставиш свещ. Топлината, произведена от пламъка, загрява чинийката, в която се поставят няколко капки етерично масло. По този начин се освобождава аромата на съответното масло.

Цените на тези дифузери са изключително достъпни, но като цяло не се препоръчват. Всъщност причината, поради която се избягват тези дифузери е, че прекомерното прегряване на маслата ги „изгаря“, като освен, че губят свойствата си, изпускат и токсични вещества като бензопирен.

Пулверизиращ дифузер

Това са най-мощните дифузери, които може да намериш на пазара.  Те работят с въздушна помпа, която разбива етеричните масла на молекули, като аромата се разпръсква под формата на фина мъгла без примеси. Повечето от тях имат стъклени резервоари и не изискват да смесваш етеричното масло с вода.

Пулверизиращите дифузери изпускат аромата на етеричното масло твърде интензивно и концентрирано. Затова те се препоръчват за по-големи помещения, като времето на работа е значително по-кратко.

Дифузер – изпарител
дифузер

Тези дифузери също имат контейнерче, в което се слага етеричното масло, като в него се потапят обикновено растителни дървени клечки. По този начин маслата се напояват в клечките, след което се изпаряват.

Подобно на пулверизиращите дифузери, тези също работят интензивно, но по-скоро само ароматизират, отколкото да доставят пълните свойства от даденото масло. Цената е доста ниска, но същия успех би се постигнал като напоиш памучни тампони в етерично масло и ги поставиш на няколко места вкъщи.  

Дифузер – бижу

Тук може да използваш всякакви колиета, гривни и ключодържатели, изработени от абсорбиращи материали, върху които нанасяш етерични масла и ги подушваш през целия ден.

Кои са най-търсените функции?

При закупуването на дифузер има някои основни неща, които ще направят използването му доста лесно и приятно.

  • LED светлина – Дифузерите с вградена светлина помагат за разкрасяване на всекидневната, спалнята или работното място. Някои от тях се предлагат с до седем различни цвята LED светлини.
  • Таймер – Дифузерите с таймер са изключително удобни и практични, както и напълно безопасни. В случай, че се унасяш лесно, просто преди това настрой дифузера за работа толкова, колкото мислиш, че ще е достатъчно за големината на помещението, в което дифузираш и се отпусни – няма опасност от предозиране.
  • Безводно автоматично изключване – Ако оставиш дифузера си да продължи да работи, когато резервоарът е празен, рискуваш да го повредиш. И тъй като е доста стресиращо да следиш нивото на маслото или водата на устройството, препоръчваме дифузер с автоматично изключване.

И не на последно място, избери подходящ дифузер спрямо големината на помещението, в което искаш да дифузираш и естествено, увери се, че почистването му е също толкова лесно, колкото и използването му.

Приятни ароматни преживявания, мило дифузьорче 🙂

Реклама

Хареса ли Ви статията? Оставете Вашия коментар :)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може би ще сме полезни и с това...

5 ползи на Етеричното Масло от Розмарин5 ползи на Етеричното Масло от Розмарин

Въпреки че е известен със своите приложения в кулинарния свят, розмаринът се прилага успешно и далеч отвъд книгите за готвене или празничните ястия. Розмариновото масло е универсално етерично масло, което

error: Content is protected !!