БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА при поръчка над 120лв.
Господин Тамян Спокойствие и мотивация Лавандула – най-добрият приятел на съня

Лавандула – най-добрият приятел на съня

лавандула

Според световноизвестния експерт по сън д-р Ръсел Г. Фостър, ако сте средностатистически човек, 36%  от живота ви ще бъде прекаран в сън. Въз основа на времето и прякото влияние върху здравето, сънят може да бъде най-големият компонент на цялостното благосъстояние. Въпреки това, от всички аспекти на здравословния начин на живот, той традиционно получава най-малко внимание. Със съвременните изследвания се разшири разбирането за това какво се случва, когато спим и как точно можем да се възползваме от предимствата на етеричното масло от лавандула.

Как работи тялото по време на сън?

По време на дългия ни период на почивка, ние преминаваме през четири етапа на сън без бързо движение (NREM), последван от един етап на сън с бързо движение на очите (REM).

По време на циклите на NREM, тялото ви работи усилено, възстановявайки клетките. Изгражда и възстановява мускулна тъкан. Работи върху здравето на органи, кости и имунна система и прехвърля информация към кората на главния мозък за формиране на нови връзки и спомени. Последващият REM етап се фокусира върху умственото възстановяване. Сортира паметта и създава пространство в мозъка за следващата вълна от нови връзки.

Необходими са поне 7–9 часа на сън, за да преминете изцяло през NREM-REM циклите и ефективно да възстановите тялото и ума си. Заедно с натрупващата се ежедневна умора, лишаването от сън влияе негативно върху функцията на имунната ви система. Потиска способността й да се бори с инфекциите. Липсата на сън поставя ендокринната ви система на влакче, което влияе негативно върху жизнените показатели като сърдечна честота, кръвно налягане и нива на кръвна захар. Увеличава риска за безброй нездравословни състояния. Той дори може да увеличи глада и да намали удовлетвореността от храната. Сънят има директни ефекти върху правилната функция на всички ваши телесни системи. Влизането в непрекъснат цикъл на нарушен сън има реални последици за здравето.

лавандула

Как Лавандулата помага за качествения и релаксиращ сън?

Голямо помощно средство за сън се намира във веществото, за което се смята, че е семето на съвременната ароматерапия. Лавандулата е силно проучено етерично масло. По-голямата част от това научно изследване включва неговите успокояващи и релаксиращи свойства, когато се използва локално и особено ароматно. Многобройни проучвания показват, че ароматерапията с етерично масло от лавандула преди лягане може да подобри продължителността и удовлетворението на съня. Същевременно намалява нощното събуждане и общите нива на умора.

Разработването на рутинна процедура на вдишване на лавандула преди лягане може дори да има дълготрайно възстановяващо действие върху цикъла на съня. По-малко известни са поддържащите съня свойства, придавани от етеричното масло от лавандула, когато се приема вътрешно. Клиничните и експериментални изследвания показват, че етеричното масло от лавандула, приемано през устата, може да помогне както за подготовка за сън, така и за подобряване на енергийните нива на събуждане. Въпреки че механизмът на тези ползи не е напълно разбран, смята се, че това се дължи поне отчасти на способността му да влияе на невротрансмитерната активност и да има общо успокояващо действие върху нервната система.

По какъв начин да използваме етерично масло от Лавандула?

Опитайте някои от нашите предложения за използване на етеричното масло от Лавандула, които спокойно може да приложите следващия път преди лягане, за да се насладите на един пълноценен сън.

  • Поставете няколко капки лавандула във вашия дифузер и дифузирайте преди лягане, така ще вдишате успокояващия аромат на Лавандула, докато заспите.
  • Успокойте тялото и ума си, като добавите няколко капки лавандула в топла вана преди лягане. Можете също така да добавите етерични масла като Бергамот, Градински чай или Сандалово дърво, за да подобрите изживяването.
  • Добавете етерично масло от лавандула в спрей бутилка с вода и напръскайте възглавниците и чаршафите си преди лягане.
  • Лавандулата може да се приема вътрешно за насърчаване на спокойния сън. Добавете 1 капка към топла чаша чай без кофеин и пийте преди лягане.
  • Нанесете една капка на стъпалата си, след което масажирайте с нежни движения няколко минути.

Реклама

Хареса ли Ви статията? Оставете Вашия коментар :)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може би ще сме полезни и с това...

Етеричните масла и ФитнесаЕтеричните масла и Фитнеса

Обичате ли дългите, изтощителни тренировки във фитнеса или всеки път, когато стане време за редовната тренировка, се влачите с нежелание към залата? При всички положение, физическите упражнения под една или

error: Content is protected !!