БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА при поръчка над 120лв.
Господин Тамян Лечебни свойства,Спокойствие и мотивация Паник атака – отървете се чрез ароматерапия

Паник атака – отървете се чрез ароматерапия

паник атака

Все по-често се срещат хора, страдащи от паник атака, което определя това психическо състояние като болестта на 21-ви век. Това е нормална реакция на организма при високо стресиращи и заплашителни обстоятелства. Изразява се във физически и психически дискомфорт, но често няма очевидна причина в момента на случващото се.

паник атака

Паник атаките могат да продължат до един час, въпреки че в повечето случаи времетраенето им е между 5 и 20 минути. Честотата е пряко свързана с това колко тежко е състоянието на индивида. Някои хора изпитват паник атака веднъж/два пъти месечно, докато при други пристъпите се наблюдават доста по-често.

Симптомите включват ускорен сърдечен ритъм, чувство на припадък, изпотяване, гадене, болки в гърдите, задух, треперене, редуващи се топли и студени вълни, слабост в крайниците, замаяност, изтръпване, сухота в устата, стягане в стомаха и като цяло загуба на контрол върху тялото.

Въпреки че пристъпите на паник атака могат много да те уплашат, те се считат за безвредни от здравните специалисти, тъй като не влияят на физическото здраве и е малък шанса човек да бъде хоспитализиран заради тях. Независимо от това, важно е да се потърси лекарска помощ, за да се изключат други болестни състояния, чрез редица изследвания.

Какво е CAM?

Допълнителната и алтернативна медицина (CAM) е термин, използван за описание на нетрадиционни практики и лечения на различни неразположения. CAM включват прогресивна мускулна релаксация, акупунктура, йога и терапевтични масажи. Използването на CAM практики главно е насочено към лечение на тревожни разстройства.

Ароматерапията е част от CAM, като тя често се използва за облекчаване при състояния на стрес и тревожност. Правилната практика овладява и симптомите на паник атака.

Как може да се прилага ароматерапията?

В ароматерапията се използват различни видове етерични, билкови и базови масла. Съществуват няколко метода на приложение, а именно:

  • Ароматерапия чрез дифузиране;
  • Релаксиращи масажи;
  • Компреси;
  • Ароматни вани;

Най-добрите етерични масла срещу тревожност и паник атака

Има етерични масла, които помагат за намаляване на чувството на страх и безпокойство, контролират стреса и подобряват настроението.

Етерично масло от Лавандула: Известно със своите успокояващи ефекти, лавандуловото масло често се използва за контролиране на стресови състояния. Насърчава спокойния сън и облекчава главоболието и мигрената, които са често срещани съпътстващи състояния при хора със симптоми на паник атаки.

Етерично масло от Лимон: Това етерично масло намалява чувството на умора и тъга. Подобрява настроението и концентрацията, като облекчава стреса. Има антибактериални и детоксикиращи свойства, които засилват имунната система и обелкчават дихателните заболявания.

Етерично масло от Бергамот: Миризмата на бергамота освежава и зарежда с енергия. Стабилизира мисловната дейност, намалява чувството на тревожност, като предразполага към дълбока релаксация.

Етерично масло от Иланг-иланг: Ароматът от красивите цветя на дървото иланг-иланг помага за облекчаване на напрежението и тъгата, като стимулира положително настроение.

Нашите предложения за етерични смеси

За облекчаване на стрес и напрежение

Може да дифузирате етеричните масла или да ги прилагате локално по една капка след смесването им върху китките, слепоочието или врата.

За положително настроение и релаксация

Може да дифузирате етеричните масла или да ги прилагате локално по една капка след смесването им върху китките, слепоочието или врата.

Смес за баня

Смесете етеричните масла с базовото масло и добавете към водата за баня.

Студен компрес за главоболие

Студеният компрес помага при главоболие и мигрена. Към 100мл. студена вода добавете 5-6 капки етерично масло от лавандула. Напоете предварително подготвена кърпа, след което я изстискайте и я поставете върху челото и слепоочията. Сменяйте компреса, когато се затопли до телесна температура.

Съображения за безопасност

Поради нарастващата си популярност, вече може да намерите етерични масла в много специализирани и големи магазини, физически или онлайн. Съществуват обаче някои потенциални проблеми с наличието на толкова лесно достъпни етерични масла. Тъй като те не са стандартизирани от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), много от тях се продават разредени от търговци на дребно. Внимавайте при избора на етерично масло, като преди да закупите, се уверете, че знаете достатъчно за марката и произхода.

Хареса ли Ви статията? Оставете Вашия коментар :)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може би ще сме полезни и с това...

5 ползи на Етеричното Масло от Розмарин5 ползи на Етеричното Масло от Розмарин

Въпреки че е известен със своите приложения в кулинарния свят, розмаринът се прилага успешно и далеч отвъд книгите за готвене или празничните ястия. Розмариновото масло е универсално етерично масло, което

error: Content is protected !!