БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА при поръчка над 120лв.

По стъпките на Тамяна

Известен като царя на етеричните масла, днес тамянът получава заслужено голямо внимание, като едно от най-приложимите лечебни средства в света на ароматерапията. Етеричното масло от тамян притежава мощно противовъзпалително, болкоуспокояващо и имуностимулиращо действие и се използва много успешно за лечение на проблеми, свързани с храносмилателната и имунна система, при респираторни смущения, стрес и тревожност. Също така намалява признаците на стареене, регенерира клетките на кожата, намалява появата на бръчки, засилва концентрацията и успокоява, облекчава чувството за безпокойство.

НАИМЕНОВАНИЕ

Английската дума frankincense произлиза от старофренския израз franc encens, което означава „висококачествен тамян“. А самата дума franc на стар френски означава благороден (noble) или чист (pure).

В по-стари преводи на Библията тамянът се среща под църковнославянското наименование „ливан“ (или ладан) от старогръцки е „ladanon”. Това е арабска дума за растителна смола. Дали заради превода от арабски или поради факта, че пътят на тамяна е минавал през планина Ливан можем само да гадаем.

В някои източници наименованието на тамяна се свърза с кръстоносците и по конкретно с франкските кръстоносци, които през средновековието пренасят тамяна в Западна Европа.

ПРОИЗХОД

Съществуват четири основни вида дървета от род Boswellia, от които се добива качествен материал на тамян. Това са Сакра (Индийски тамян), Картерии (от Сомалия и Йемен), Папирифера (Етиопия, Сомалия) и Фререана (Оман, като може да се срещне и в Сомалия и Йемен). За истински тамян се счита смолата на дървото Boswellia Carteri.

Дърветата Boswellia sacra и carterii са необикновени с това, че могат да виреят в условия толкова сурови, че растат почти без нужда от почва, направо от огромни скали. Причината за прикрепването на тези растения към скалите е неизвестна, но то е придружено с луковица към стеблото на растението. Тази форма на растеж предпазва растението да не бъде изкоренено от скалата по време на силни бури, които са често явление в районите, където то вирее.

ДОБИВАНЕ

Дърветата започват да произвеждат смола, когато станат на 10 години. Ваденето на сока от дърветата се прави два до три пъти годишно. през пролетта, най-често в края на март. По кората на дървото се правят дълбоки прорези, в резултат на това от тези надрези започва да се стича млечен сок, който под въздействието на въздушното влияние започва постепенно да се втвърдява. Формата, под която се образува по този начин тамян, е в кръгли зърна с кехлибарено жълт до ръждиво-червен цвят и характерен мирис. Арабите преди хилядолетия наричали този млечен сок „сълзите на боговете“. Съхненето на тамяна върху ствола на дърветата отнема около три-четири седмици. След това е време за събиране на реколтата, като от едно дърво се събират до 400гр. тамян. Изключително голям дял от добиваната сурова смола се преработва чрез водно-парна дестилация. Така се извлича високо цененото етерично масло „Frankincense“.

ПЪТЯТ НА ТАМЯНА

Пътят на тамяна е един от ocнoвнитe осем тъpгoвcĸи мapшpyти, фopмиpaни в дpeвнocттa и изигpaли вaжнa poля в чoвeшĸaтa иcтopия наред с пътят на коприната, подправките, кехлибара, солта, калаената руда, транс-сахарския търговски маршрут както и чаеният път.

Шиpoĸo paзпpocтpaнeнoтo изпoлзвaнe нa тaмян в дpeвния Изтoĸ cъздaвa oгpoмнo тъpceнe и вoди дo интeнзивнa тъpгoвия c тaĸивa cтoĸи, ĸoeтo e и пpичинилo пoявaтa нa тoзи тъpгoвcĸи мapшpyт. Tъpгoвиятa c тaмян e зaпoчнaлa пpeз ІІ xилядoлeтиe пpeди Xpиcтa.

Πътят нa тaмянa e тъpгoвcĸи мapшpyт, ĸoйтo в дpeвнocттa cвъpзвa южнaтa чacт нa Apaбcĸия пoлyocтpoв cъc cтpaнитe oт Cpeдизeмнo мope и Mecoпoтaмия. Πo нeгo oт дpeвнитe цapcтвa, ĸoитo ca ce нaмиpaли в днeшнитe Йeмeн и Oмaн, ĸaĸтo и oт peгиoнa нa Aфpиĸaнcĸия poг и ocтpoв Coĸoтpa, ca дocтaвяни в Cpeдизeмнo мope и Mecoпoтaмия цeнни cтoĸи – ocнoвнo южнoapaбcĸи тaмян.

През 2012 година, BBC заснемат документален филм за пътят на тамяна.

БИБЛИЯТА

В Библията се споменава за тамяна като кралят на маслата. На Рождество Христово влъхвите (древни мъдреци) донесли на Младенеца три дара: злато, смирна и тамян. Тези дарове имали дълбок смисъл: златото като подарък за цар, смирната – като подарък за човек, който ще умре (в онези времена мъртвите били помазвани със смирна) и тамянът – като подарък за Бог.

АРАБСКИТЕ ДОКТОРИ

В много от Арабските култури, докторите ароматизирали обилно своите дрехи с тамян преди да посетят пациентите си. Още преди да има научни разсъждения зад тези постъпки, те забелязали, че при хора, които вдишват под една или друга форма етерични масла, се наблюдава по-малък процент на заболели от различни болести.

По време на Великата Чума, хората от парфюмерийния сектор изглежда били имунизирани срещу заразата, което накарало много напреднали култури да видят връзката между етеричните масла, в това число и тамяна, и превантивните мерки и лечението срещу различни болести.

ДРЕВЕН ЕГИПЕТ

В Древен Египет бавното изсушаване на починалите или тн. мумуфициране било най-важният аспект от религиозните практики на египтяните. Те вярвали, че подобен ритуал е необходим, за да се стигне до задгробния живот. Сложното мумифициране всъщност се превърнало във важна част от икономиката на Древен Египет, тъй като мумиите изисквали услугите на фризьори, гримьори, занаятчии, които правели саркофазите, а да не говорим какви усилия са били необходими за гробниците и пирамидите. Египтяните познавали тамяна не само като парфюм на боговете, но и го използвали при процеса на балсамиране (бавно изсушаване на тялото, а също така се използвал като козметично средство и е може би първата „очна линия“. Смолата била овъглявана и след това използвана за украса около очите. Казвала се е Кол.

Тамянът се среща в историята за първи път през 15 век пр. н. е. в гробницата на кралица Хатшепсут, където се казва, че тя е изпратила експедиция до земята Пунт (днешна Сомалия), за да се снабдят с тамян. Хатшепсут е първата жена-фараон от Древен Египет. Тя е един от редките случаи, когато жена заема престола на фараоните на Египет и е управлявала цели 21 години.

Дали е било женска интуиция или пък е била завладяна от благоуханието на тамяна или пък имали нужда от тамян, защото го използвали и при балсамирането на хора или поради някаква друга причина  – не знаем, но при всички положения тази жена е знаела какво да търси 🙂

В гробниците на фараоните, наред с ценните им предмети, златни накити, дрехи и храни, поставяли и любимите им парфюми и масла, направени от най-скъпите материали. При отваряне на гробницата на Тутанкамон през 1922г. наред с хилядите артефакти било открито и шишенце с малко количество течност. При направени тестове от археолозите било установено че това е кокосово масло смесено с етерично масло от тамян, а аромата бил толкова силен, колкото ако е бутилиран в наши дни, въпреки че е бил на повече от 3000 години.

Според легендите, римският император Нерон изгаря на погребението на любовницата си Папея тонове тамян, запаси за години напред. По онова време доставките на тамян се осъществявали главно от кервани с камили от днешен Йемен и Оман, а за да възстанови изгореното количество са му били необходими над три хиляди кервана. По онова време се е смятало, че тамянът е пътят между земния и божествения свят. Днес сателитните снимки все още показват слаби следи от пътеките, които са били използвани през пустинята.

АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ

Александър расте със съзнанието, че е наследник на македонския трон и като такъв, обучението му съответно е свързано не само с тренировки на бойното поле, но и с възпитанието му като стратег, политик и дипломат.
Първият му учител е Леонид, той доизгражда силния характер на Александър със спартанско възпитание, привиква го към простота в обноските и нуждите, калява волята му да се владее и въздържа от всичко.

Веднъж Леонид заварва момчето да се моли и го укорява, че гори много от скъпия тамян с думите „Един ден когато завладееш земите, в които се отглеждат тези аромати, можеш да си позволиш разхищението им“. Александър помни като слон и винаги отвръща на подобни критики. След години той превзема Тир, средиземноморски център за търговия с аромати и подправки – и оттам праща на Леонид 18 тона тамян.

ГРЪЦКИ ИСТОРИЦИ

Древногръцкият историк Херодот, роден около 484г. пр. н. е. е бил запознат с тамяна и с това, че се добива от дървета в Южна Арабия. Той описва начина по който се добива тамяна като изключително опасен, заради отровните змии, които живеели в дърветата. Според неговите записки, за да решат този проблем, арабите изгаряли венеца на дървото, чийто дим прогонвал змиите.

НАЙ-СКЪПАТА ЕСЕНЦИЯ В СВЕТА

В Оман есенцията за един от най-скъпите парфюми в света отлежава 19 години. Той се нарича “Амоаж” (морска вълна на арабски с леко намигване към френската дума за любов, амур). Произвежда се единствено в султанската парфюмерийна работилница в Мускат. Във фабриката, където за 3 дни произвеждат точно 72 бройки от парфюма, всичко се прави на ръка. От смесването на есенциите до нежното забърсване с кърпа на кристалните стъкла и златните части. Самата работилничка е едноетажна постройка с размерите на студентски стол.

Дамският “Амоаж” има формата на джамия и е от сребърен кристал с капачка и кантове от 24-каратово злато. Мъжкият е копие на характерния за Оман нож, ханджар. Най-скъпия вариант ($8000) се прави с личния герб на султан Кабуз. Флаконите са поставени в легло от полускъпоценни камъни: малахит, ахат и аметист. Люде от калибъра на принц Чарлз и японското императорско семейство се пръскат от парфюма с гъст ориенталски аромат.

Най-известният френски “нос” (специалист, който комбинира уханията) Ги Робер през 1988 г. е създал “Амоаж” от 120 натурални миризми. Три от тях се добиват само в Оман – планинската скална роза от Джебел Акдар, омански лимон и познайте какво… сребърен тамян. Ги Робер (работил за “Коти”, “Ермес”, “Диор”, “Гучи”, “Шанел”) е сътворил аромата напълно безплатно. Той приел предизвикателството с думите “Това е симфонията на моя живот”.

“Амоаж” е вечерен аромат. Дълго се запазва в кожата. Парфюмът просто задължава да си проспериращ, красив и… да носиш диаманти.“Злато, тамян и смирна – трите големи дара на Изтока, са комбинирани в един сън”, казват за „Амоаж” ценителите.

Естествено, създателите на това изящество са помислили и за обикновенния народ, като предлагат за около 1000 долара, красиви флакони в ложе от истинска коприна, кутията е от марокен и също си има сертификат със сериен номер.

В масовото производство и в България конкретно може да намерите парфюмни води Амоаж на цени от 200лв. дооооо.. да кажем 800лв. 🙂

Реклама

Хареса ли Ви статията? Оставете Вашия коментар :)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може би ще сме полезни и с това...

Етерично масло от Тамян doTERRA – Оман, Сомалия и ЕтиопияЕтерично масло от Тамян doTERRA – Оман, Сомалия и Етиопия

Тамянът е ценена търговска стока от древни времена от египтяните, асирийците, персите, македонците и кушитите. Тези скъпоценни смоли олицетворяват един от световните търговски пътища.

error: Content is protected !!