БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА при поръчка над 120лв.
Господин Тамян Почистване и хигиена 10 етерични масла за почистване на дома

10 етерични масла за почистване на дома

Според редица изследвания все по-широкото разпространение на астма се дължи на масовата употреба на прекалено силни препарати за дезинфекция, които съдържат хлор и амониев хидроксид. Другият основен риск са оцветителите и ароматизаторите, които се съдържат в битовата химия и водят до възпаление на очите, кожни раздразнения, множество алергични реакции и дихателни смущения.

Много от етеричните масла могат да бъдат изпозлвани за почистване в домашни условия. Ако Ви харесва идеята за домашно приготвен препарат за почистване с напълно натурално съдържание и успокояващ и освежаващ аромат, то може да погледнете какво сме Ви подготвили, а защо не и да пробвате и сами да се уверите в силата на природата.

1. Eтерично масло от Лимон

Прозорци и петна – в стъклена спрей бутилка смесете една чаша бял оцет с една чаша вода и добавете 10 капки етерично масло от лимон. Напръскайте прозореца и забършете с кърпа без мъх.

Полиране на мебели и премахване на прах – смесете две чаши дестилирана вода, две супени лъжици олио, една супена лъжица бял оцет и 25 капки етерично масло от лимон. Изсипете течността в голям съд с капак и добавете толкова кърпи, колкото течността поеме. Ако останат някои от тях неизползвани и изсъхнат преди следващото почистване, просто добавете малко вода в съда.

2. Етерично масло от Портокал

Почистване на печки и готварски плотове – смесете ¼ чаша сода бикарбонат с ¼ чаша готварска сол и прибавете една супена лъжица оцет, две супени лъжици вода и 5 капки етерично масло от портокал. Нанесете сместа върху петната и оставете да престои за 20 минути, след което избършете с влажна кърпа.

Почистване на повърхностите в банята – в стъклена спрей бутилка смесете една чаша дестилирана вода с една чаша бял оцет и добавете 20 капки етерично масло от портокал. Напръскайте желаната повърхност и избършете с влажна кърпа.

3. Етерично масло от Риган

Почистване на хладилника – в стъклена бутилка смесете една чаша вода с една чаша бял оцет и добавете 10 капки етерично масло от риган (ако желаете може да комбинирате по 5 капки етерично масло от риган и от лимон). Напръскайте желаните места и избършете с кърпа.

4. Етерично масло от Еквалипт

Антибактериални кърпички – в голям буркан смесете една чаша вода с две супени лъжици кастилски сапун и две супени лъжици оцет, към тях добавете 20 капки етерично масло от еквалипт. Нарежете няколко бели и цветни парцала с големина колкото дланта на ръката ви и ги накиснете в течността.

Почистване на дървени подове – към топла вода добавете няколко капки етерично масло от еквалипт, не само ще почистите, но и в същото време ще дезинфекцирате и отблъснете насекомите през летните месеци.

5. Етерично масло от Кипарис

За освежаване на килими и пътеки – смесете две чаши сода бикарбонат с 10 капки етерично масло от кипарис. Уверете се, че сместа е добре разбъркана и разпръснете върху килима или пътеката. Изчакайте 1 – 2 часа, за да се абсорбира и я съберете в буркан или някакъв съд с капак за следващо ползване.

6. Етерично масло от Лавандула

Почистване на гребени и четки за грим – смесете ½ чаша топла вода с една супена лъжица бял оцет и 5 капки етерично масло от лавандула. Накиснете четките 10 – 15 минути и изплакнете обилно.

Почистване на спално бельо – добавете няколко капки етерично масло от лавандула при пране на завивки, калъфки и чаршафи. Ползите са, че първо ще се отървете от множество бактерии и второ, че заради аромата на лавандула ще си осигурите спокоен сън.

7. Етерично масло от Мента

Почистване на мивки и вани – смесете ¼ чаша сода бикарбонат с ½ чаша бял оцет и 3-4 капки етерично масло от мента, нанесете върху повърхноста, изчакайте 5 – 10 минути и избършете.

8. Етерично масло от Розмарин

Антибактериален разтвор – в стъклена спрей бутилка смесете една чаша вода с една чаша оцет и добавете 10 капки етерично масло от розмарин. Ако желаете може да добавите и една супена лъжица глицерин, за да не се налага всеки път да разклащате преди употреба.

Течност за измиване на мазни съдове и тенджери – смесете една чаша кастилски сапун с половин чаша оцет и половин чаша лимонов сок и прибавете една супена лъжица глицерин с 10 капки етерично масло от розмарин.

9. Етерично масло от Мащерка

Дезинфектант – в стъклена спрей бутилка смесете две чаши топла вода с ¼ чаша сода за пране и добавете 10 капки етерично масло от мащерка. Напръскайте, където е необходимо и забършете с микрофибърна кърпа.

10. Етерично масло от Чаено дърво

Срещу мухъл и плесен – в стъклена спрей бутилка смесете една чаша вода с една чаша оцет и прибавете една супена лъжица глицерин и 20 капки етерично масло от чаено дърво. Напръскайте засегнатите места, изчакайте 10 – 15 минути и избършете.

Почистване на тоалетната чиния – смесете една ½ чаша сода за хляд с ¼ чаша лимонена киселина и добавете 10 капки етерично масло от чаено дърво. Изсипете течността в тоалетната чиния и изтъркайте с четка, след 10 – 15 минути пуснете водата.

Реклама

Хареса ли Ви статията? Оставете Вашия коментар :)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!