БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА при поръчка над 120лв.
Господин Тамян Лечебни свойства 5 ползи на Етеричното Масло от Розмарин

5 ползи на Етеричното Масло от Розмарин

Въпреки че е известен със своите приложения в кулинарния свят, розмаринът се прилага успешно и далеч отвъд книгите за готвене или празничните ястия. Розмариновото масло е универсално етерично масло, което се оказва полезно в ежедневието за неща като поддържане на здрава коса, създаване на релаксиращ масаж, насърчаване на мозъчната функция, лесно храносмилане и други.

1. Подобрява паметта

Изследванията показват, че вдишването на масло от розмарин помага да се предотврати разграждането на ацетилхолин, мозъчен химикал, важен за мисленето, концентрацията и паметта. Други изследвания показват, че дишането на розмарин и други етерични масла може да подобри мозъчната функция при възрастни хора с деменция, включително при тези с болестта на Алцхаймер. 

2. Стимулира растежа на косата

Един от най-разпространените видове косопад е андрогенетичната алопеция, по-известна като плешивост на мъжкия модел, въпреки че може да засегне и жените.  Маслото от розмарин лекува андрогенетичната алопеция, като предотвратява появата на страничен продукт от тестостерон да атакува космените ви фоликули, което е причината за това състояние. Други изследвания показват, че розмариновото масло може да се бори с натрапчивия косопад или с алопеция ареата, която засяга до половината от населението под 21 години и около 20% от хората над 40 години.

3. Използва се като болкоуспокояващо

В народната медицина розмаринът се използва като леко обезболяващо средство. В двуседмично проучване, преживелите инсулт с болка в рамото, които получавали смес от розмарин с акупресура в продължение на 20 минути два пъти дневно, изпитват 30% намаляване на болката. Тези, които получавали само акупресура, имали 15% намаление на болката.

4. Естествен репелент срещу насекоми

За възпиране на вредните насекоми, които могат да ви ухапят или заразят, помислете за маслото от розмарин като естествена алтернатива на химическите продукти. Когато пестицидът на основата на етеричното масло от розмарин, EcoTrol, бил напръскан върху оранжерийни домати, той намалил популацията на двуполови паякови акари с 52%, без да навреди на растенията. Розмарин също помага за отблъскване на определени кръвосмучещи насекоми, които могат да разпространяват вредни вируси и бактерии. 

5. Намалява стреса

Вдишването на масло от розмарин може да помогне за намаляване на тревожността. При изследване на 22-ма възрастни, които в продължение на 5 минути са вдишали масло от розмарин, слюнката им имала 23% по-ниски нива на стресовия хормон кортизол в сравнение с тези, които дифузирали неароматно съединение. Повишените нива на кортизол могат да потиснат имунната ви система, да допринесат за безсъние и да предизвикат промени в настроението, наред с други потенциални проблеми.

БОНУС

Учените изследват няколко други приложения на маслото от розмарин, но липсват човешки изследвания. Изследванията в епруветки не са еквивалентни на изследвания върху хора, които тестват етерични масла чрез инхалация или локално приложение. Все пак маслото от розмарин може да се окаже полезно за:

  • Рак: Розмариновото масло има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, които проучванията в епруветки предполагат, че могат да се борят с раковите клетки.
  • Здраве за черния дроб и храносмилането: Проучванията върху животни показват, че маслото от розмарин може да стимулира отделянето на жлъчка, което е важно за храносмилането на мазнини, и да активира вашите собствени антиоксидантни защитни механизми за защита на черния ви дроб.
  • Хранително отравяне: розмариновото масло може да помогне за инхибиране на растежа на определени щамове бактерии, които причиняват хранително отравяне. Това изисква използване на прецизно, много малко количество масло от розмарин. Не експериментирайте у дома!
  • Странични ефекти от антибиотици: Розмарин и други етерични масла могат да повишат ефективността на някои антибиотици. Това може да позволи по-ниска доза от тези лекарства, което би могло да намали нежеланите реакции.
  • Антибиотична резистентност: Розмаринът и другите етерични масла могат да отслабят клетъчните стени на антибиотично устойчивите бактерии – не само да ги повредят, но и да позволят навлизането на антибиотици.

Реклама

Хареса ли Ви статията? Оставете Вашия коментар :)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може би ще сме полезни и с това...

error: Content is protected !!