БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА при поръчка над 120лв.
Господин Тамян Опознай, за да обикнеш Етерично масло от Дамаска Роза – България

Етерично масло от Дамаска Роза – България

Маслодайните рози започват най-напред да се отглеждат в Персия и тя е първата страна, която произвежда розово масло. Смята се, че войниците на Александър Македонски, при походите си, са ги пренесли на Балканския полуостров.

Розите се отглеждат и берат в България от над 200 години. С толкова дълга история на отглеждане на рози, предимно за етерично масло, България се е превърнала в един от най-големите производители на розово масло в света.

Българското розово масло печели златни медали на изложенията в Париж, Лондон, Филаделфия, Антверпен, Милано. България е била световен лидер в износа на розово място до 1983 г. През 30-те години на 20-ти век България е световен лидер с 4/5 от световното производство на розово масло.

В наши дни най-големият производител (средно 7 т. на година, 7,5 т. за 2013 г.) и износител (с дял от 65%) на розово масло в света е Турция, въпреки това, етеричното масло от Дамаска роза на dōTERRA се произвежда и дестилира в България.

Какъв е методът на добиване?

Добиването на българското розовото масло е съпътствано от вековни културни традиции. Цветята се засаждат през есента, а беритбата е през Май или Юни. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално ароматът и влажността му и те да бъдат извлечени по-късно по време на дестилацията. Цветовете съдържат 0,02%-0,04% етерично масло и в редки случаи може да достигнат до 0,09%. Обикновено от 2 – 3 тона цвят се получава 1 килограм розово масло.

Подпомагана ли е индустрията от Правителството?

Докато България исторически се гордее с някои от водещите световни изследвания, разработки и производство на етерично масло, индустрията се разпада заради финансовата подкрепа на правителството в сферата на производтвото и добива на пшеница, слънчоглед и царевица. Много български фермери заменят ароматните растения с тези култури. Това довежда до липса на иновации в ароматното земеделско производство.

От години малкото останали дестилерии в България се управляват предимно от бизнесмени. Те определят колко и кога ще получат фермерите. На много земеделски производители се плаща несправедливо, а на някои не им се плаща месеци или дори години.

Дестилерия на dōTERRA в България – The Esseterre

Дестилерията на dōTERRA в България – Esseterre предлага на малките земеделски производители иновативен подход за увеличаване на доходите чрез дългосрочни справедливи цени, навременни плащания, техническо споделяне на знания и поддръжка, тестове за осигуряване на качество на място и бонус, предлаган на земеделските производители за растителна продукция с най-висококачествено етерично масло. Esseterre България ЕООД (Esseterre) е със седалище близо до черноморския курортен град Варна, с основен производствен център в близкия индустриален град Добрич. Дестилерията Esseterre е не само една от най-големите дестилерии в страната ни, но и най-модерно технологично оборудваната.

Повече за Дестилерията може да научите тук.

Фондация Healing Hands

Фондацията на dōTERRA Healing Hands подкрепя различни проекти и организации в България, включително „Социална чайна„, клуб „Майчина грижа“, както и изцяло финансира изграждането на две детски площадки в Добрич.

„Социалната чайна“ предлага обучение и шанс за младите, които напускат системата на социалните грижи, осигурявайки тригодишна програма за менторство, която изгражда професионални и лични умения. dōTERRA Healing Hands финансира закупуването и ремонта на ключова инфраструктура за новото седалище на „Социалната чайна“ в град Варна. dōTERRA Healing Hands също така финансира програми за съживяване на местните сиропиталища в района на Добрич чрез подобрения на сервизните помещения, както и справяне с други нужди.

„Млечната кухня“ в Добрич предлага ястия на достъпни цени за всички деца на възраст между 10 месеца и 3 години. dōTERRA Healing Hands помогна на „Млечната кухня“ с нова и обновена техника, обновени сервизни помещения за служителите и нов автомобил за доставка по домовете.

Повече за Фондацията може да научите тук.

Реклама

Хареса ли Ви статията? Оставете Вашия коментар :)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може би ще сме полезни и с това...

Етерично масло от Тамян doTERRA – Оман, Сомалия и ЕтиопияЕтерично масло от Тамян doTERRA – Оман, Сомалия и Етиопия

Тамянът е ценена търговска стока от древни времена от египтяните, асирийците, персите, македонците и кушитите. Тези скъпоценни смоли олицетворяват един от световните търговски пътища.

По стъпките на ТамянаПо стъпките на Тамяна

Известен като царя на етеричните масла, днес тамянът получава заслужено голямо внимание, като едно от най-приложимите лечебни средства в света на ароматерапията. Етеричното масло от тамян притежава мощно противовъзпалително, болкоуспокояващо

error: Content is protected !!