БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА при поръчка над 120лв.

Етерично масло от Дамаска Роза – България

Маслодайните рози започват най-напред да се отглеждат в Персия и тя е първата страна, която произвежда розово масло. Смята се, че войниците на Александър Македонски, при походите си, са ги пренесли на Балканския полуостров.

Розите се отглеждат и берат в България от над 200 години. С толкова дълга история на отглеждане на рози, предимно за етерично масло, България се е превърнала в един от най-големите производители на розово масло в света.

Българското розово масло печели златни медали на изложенията в Париж, Лондон, Филаделфия, Антверпен, Милано. България е била световен лидер в износа на розово място до 1983 г. През 30-те години на 20-ти век България е световен лидер с 4/5 от световното производство на розово масло.

В наши дни най-големият производител (средно 7 т. на година, 7,5 т. за 2013 г.) и износител (с дял от 65%) на розово масло в света е Турция, въпреки това, етеричното масло от Дамаска роза на dōTERRA се произвежда и дестилира в България.

Какъв е методът на добиване?

Добиването на българското розовото масло е съпътствано от вековни културни традиции. Цветята се засаждат през есента, а беритбата е през Май или Юни. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално ароматът и влажността му и те да бъдат извлечени по-късно по време на дестилацията. Цветовете съдържат 0,02%-0,04% етерично масло и в редки случаи може да достигнат до 0,09%. Обикновено от 2 – 3 тона цвят се получава 1 килограм розово масло.

Подпомагана ли е индустрията от Правителството?

Докато България исторически се гордее с някои от водещите световни изследвания, разработки и производство на етерично масло, индустрията се разпада заради финансовата подкрепа на правителството в сферата на производтвото и добива на пшеница, слънчоглед и царевица. Много български фермери заменят ароматните растения с тези култури. Това довежда до липса на иновации в ароматното земеделско производство.

От години малкото останали дестилерии в България се управляват предимно от бизнесмени. Те определят колко и кога ще получат фермерите. На много земеделски производители се плаща несправедливо, а на някои не им се плаща месеци или дори години.

Дестилерия на dōTERRA в България – The Esseterre

Дестилерията на dōTERRA в България – Esseterre предлага на малките земеделски производители иновативен подход за увеличаване на доходите чрез дългосрочни справедливи цени, навременни плащания, техническо споделяне на знания и поддръжка, тестове за осигуряване на качество на място и бонус, предлаган на земеделските производители за растителна продукция с най-висококачествено етерично масло. Esseterre България ЕООД (Esseterre) е със седалище близо до черноморския курортен град Варна, с основен производствен център в близкия индустриален град Добрич. Дестилерията Esseterre е не само една от най-големите дестилерии в страната ни, но и най-модерно технологично оборудваната.

Повече за Дестилерията може да научите тук.

Фондация Healing Hands

Фондацията на dōTERRA Healing Hands подкрепя различни проекти и организации в България, включително „Социална чайна„, клуб „Майчина грижа“, както и изцяло финансира изграждането на две детски площадки в Добрич.

„Социалната чайна“ предлага обучение и шанс за младите, които напускат системата на социалните грижи, осигурявайки тригодишна програма за менторство, която изгражда професионални и лични умения. dōTERRA Healing Hands финансира закупуването и ремонта на ключова инфраструктура за новото седалище на „Социалната чайна“ в град Варна. dōTERRA Healing Hands също така финансира програми за съживяване на местните сиропиталища в района на Добрич чрез подобрения на сервизните помещения, както и справяне с други нужди.

„Млечната кухня“ в Добрич предлага ястия на достъпни цени за всички деца на възраст между 10 месеца и 3 години. dōTERRA Healing Hands помогна на „Млечната кухня“ с нова и обновена техника, обновени сервизни помещения за служителите и нов автомобил за доставка по домовете.

Повече за Фондацията може да научите тук.

Реклама

Хареса ли Ви статията? Оставете Вашия коментар :)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Може би ще сме полезни и с това...

CPTG – Сертифициран чист тестван класCPTG – Сертифициран чист тестван клас

Всяка партида етерични масла doTERRA преминава през множество строги тестове, за да се гарантира, че вие ​​и вашето семейство получавате само най-чистите, мощни и ефективни масла на земята.

По стъпките на ТамянаПо стъпките на Тамяна

Известен като царя на етеричните масла, днес тамянът получава заслужено голямо внимание, като едно от най-приложимите лечебни средства в света на ароматерапията. Етеричното масло от тамян притежава мощно противовъзпалително, болкоуспокояващо

error: Content is protected !!